Slovensko s veľkým úspechom: Školy zo Zemianskej Olče a Popradu získali medzinárodné ocenenie!

Vlani sa na Slovensku realizácie dočkalo historicky prvé národné oceňovanie škôl, ktoré prepájajú klasickú výučbu s modernou celosvetovo etablovanou stratégiou service learning. V jeho prvom ročníku sa spomedzi prekvapivého množstva kvalitných projektov víťazstva dočkali hneď dve školy - Základná škola Zemianska Olča a Stredná odborná škola pedagogická v Bratislave

LOGO Regional Award white

Odborná komisia ocenila celkovo šesť projektov - spoločne s víťazmi aj finalistov. Výsledky s predstavením škôl a ich projektov nájdete na oficiálnom webe www.angazovanaskola.sk.

Rovno šesť slovenských škôl tak poputovalo na medzinárodné oceňovanie v regióne strednej a východnej Európy Regional Award for Succesfull Service-Learning Practice, ktorého sa slovenské národné oceňovanie Angažovaná škola stala od jeho prvého ročníka súčasťou. Na regionálnom európskom oceňovaní sa stretli školy z celkovo šiestich krajín, pričom rovno v jeho prvom ročníku sa Slovensko presadilo v medzinárodnej konkurencii.

Skvelé celkové 2. miesto obsadila na medzinárodnej súťaži projektov Základná škola zo Zemianskej Olče. Tá tak okrem oficiálnej zlatej značky Angažovaná škola pre víťaza národného oceňovania môže odteraz využívať aj značku pre nositeľa regionálnej ceny Service-learning Award. Škola tieto úspechy zaznamenala so service learningovým projektom, prostredníctvom ktorého žiaci zrekonštruovali priestory schátranej miestnej železničnej stanice a rovnako tak jej okolia. 

Ocenenie si z medzinárodnej súťaže odniesol rovnako aj finalista slovenského národného kola - Základná škola s materskou školou Komenského z Popradu. Škola za svoj projekt, s ktorým osadila do okolia školy vtáčie búdky, kŕmidlá pre vtáky a rovnako náučné tabule o typických živočíchoch žijúcich v okolí, získala špeciálnu cenu v podobe mimoriadneho uznania.

Slovenské školy sa pritom v rámci prvého oceňovania service learningových projektov v oblasti strednej a východnej Európy presadili už v nominačnom procese. Do národného kola oceňovania bolo totiž na Slovensku prijatých spomedzi všetkých zúčastnených krajín vôbec najviac projektov, čím zaujalo aj medzinárodných partnerov.

1. ročník regionálneho kola oceňovania prebehlo v Bosne a Hercegovine. Z epidemiologických dôvodov bolo pôvodne plánované podujatie nahradené online vyhlasovaním výsledkov, ktoré si môžete pozrieť tu.

 

loga