Hľadáme hrdinov a hrdinky malých veľkých skutkov

Dobrovoľníci a dobrovoľníčky, prihláste sa do kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá sa uskutoční od 20. do 26. mája 2024. 

Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií v spolupráci s dobrovoľníckymi centrami v Banskej Bystrici, Bratislave, Nitre, Žiline, Trenčíne, Trnave a Prešove otvára pre verejnosť prihlasovanie do 16. ročníka kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá sa uskutoční od 20. do 26. mája 2024. 

Týždeň dobrovoľníctva prináša komukoľvek možnosť vyskúšať si dobrovoľnícku činnosť, spoznať výnimočných ľudí a pomôcť vo svojom okolí tam, kde je to práve potrebné. 

„V tomto ročníku Týždňa dobrovoľníctva chceme dokázať, že aj malé skutky môžu byť veľkým hrdinstvom. Spoločné malé dobro môže viesť k veľkej zmene v komunitách, spoločnosti, ale aj vo vnútri každého dobrovoľníka a dobrovoľníčky. Tie najmilšie činy sa často dejú nenápadne. Považujeme za dôležité ukázať, že dobro sa okolo nás stále koná, ľuďom záleží na svojom okolí a chcú ho pozitívne ovplyvňovať. V časoch, keď prieskumy ukazujú nárast skepsy, pocitu frustrácie a obáv z budúcnosti chceme ukázať druhú stranu a odkázať všetkým, že aj oni majú supersilu, ktorou môžu zlepšovať svet,“ uvádza Eva Ščepková, koordinátorka Týždňa dobrovoľníctva na národnej úrovni.

Dobrovoľníci si už teraz môžu vybrať z veľkej ponuky jednorazových dobrovoľníckych aktivít, ktoré pripravujú občianske združenia, školy, centrá voľného času, knižnice, múzeá, zariadenia pre seniorov, domovy sociálnych služieb, samosprávy a ďalšie. 

„Miestne organizácie vytvorili stovky príležitostí vyskúšať si dobrovoľnícku prácu, venovať svoj čas užitočnej pomoci v bezprostrednom okolí ako i spoznať samotné organizácie a podobných ľudí, ktorí myslia popri vlastných potrebách na druhých,“ dopĺňa Eva Ščepková.

Celkovo sa do kampane po Slovensku prihlásilo 280 organizácií, ktoré pripravili viac ako 300 dobrovoľníckych príležitostí.

“Sme veľmi radi, že kampaň podporili aj známe osobnosti ako biatlonistka Ema Kapustová, športová strelkyňa Danka Barteková, herečka Anka Šišková, spisovateľ Daniel Hevier, herečka a speváčka Gizka Oňová,  skupina Heľenine oči, Smola a Hrušky a aj majster sveta v hokeji Michal Handzuš,” uzatvára Eva Ščepková.

Program pre dobrovoľníkov a dobrovoľníčky je dostupný na webe www.tyzdendobrovolnictva.sk.  Záujemcovia si môžu vybrať z ponuky aktivít tú, ktorá ich zaujme priamo v ich okolí, a na webe sa na ňu priamo prihlásiť. Každá aktivita je limitovaná obmedzeným počtom dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, pričom prihlasovanie je možné najneskôr do dvoch dní pred konaním dobrovoľníckej činnosti.